Cirkev sa pohádala s odborníkmi, ktorí skúmali zneužívanie duchovnými

09.01.2013 Celý región

Berlín 9. januára (TASR) - Nemecká rímskokatolícka cirkev sa nepohodla a rozišla s popredným externým odborníkom, ktorý bol samotnou cirkvou poverený preskúmaním pohlavného zneužívania duchovnými za obdobie posledných niekoľko desaťročí. Uviedla to dnes agentúra AP.

Cirkev v roku 2011 poverila kriminologický ústav v Dolnom Sasku a tamojšieho profesora Christiana Pfeiffera, aby urobili analýzu údajov z nemeckých diecéz o zneužívaní, a to spätne až do roku 1945.

Išlo o súčasť snahy vyriešiť škandál vyvolaný v roku 2010 odhaleniami o sexuálnom zneužívaní v Nemecku, vlasti pápeža Benedikta XVI., a aj v iných krajinách.

Konferencia biskupov Nemecka dnes oznámila, že keďže "vzájomná dôvera medzi biskupmi a Pfeifferom je silne narušená", ukončuje zmluvu s kriminologickým ústavom. Konferencia dodala, že bude hľadať pre projekt nového partnera.

Pfeiffer uviedol pre nemeckú televíziu ZDF, že niektorí predstavitelia cirkvi žiadali kontroly práce výskumníkov ešte pred jej zverejnením, čo odborník označil za neprijateľné.
 

Vyberte región